Kom 2 juni ook naar Harlingen!

Actie
Protest

7 mei 2018  |   |  Leestijd: 3 minuten

#SamenTegenGas – onder die kreet wordt zaterdag 2 juni een groot gezamenlijk protest gehouden. Hart voor de Waddenzee? Wees er ook bij! Harlingen!!

Het protest komt voort uit een brede samenwerking van organisaties en lokale actiegroepen die zich inzetten om mijnbouwschade te stoppen. Hoog op de agenda staat de Waddenzee, waar steeds meer gasbedrijven jagen op ‘kleine velden’ en óók grootschalige zoutwinning op stapel staat.

Zowel gaswinning als zoutwinning veroorzaken onbeheersbare bodemdaling – en of het nou op bewoond gebied is, of onder ons enige Werelderfgoed-natuurgebied, de gevolgen van deze wegzakking zijn wat ons betreft onacceptabel.

Brede samenwerking

2 juni is op initiatief van Laat Fryslân Niet Zakken en heeft een steeds grotere groep medestanders die aansluiten. Mede-organiserende deelnemers zijn onder andere de actiegroepen Ternaard foar de Wyn, Onze Klei, Tsjin Gas, Laat Woerden Niet Zakken en Fêste Grûn Dongeradiel – samen met Milieudefensie en natuurlijk ook de Waddenvereniging!

Bezorgde burgers en direct gedupeerden worden verwacht uit Friesland, Groningen, Drenthe én Utrecht – omdat naast de NAM ook dat andere gasbedrijf dat op steeds meer plaatsen boringen verricht direct wordt aangesproken: Vermilion.

Boorplatform

Dit Canadese gasbedrijf is onder andere actief in Drenthe en de zuidwestelijke helft van Friesland – maar ook, net als de NAM, onder de Waddenzee, waar Vermilion kortgeleden de gaswinning uit het oude Zuidwal-boorplatform tussen Vlieland en Harlingen opnieuw heeft opgestart.

Dat verhaal heeft nog een staartje, en dat hoor je hier later – maar laat het in elk geval een reden temeer zijn om op zaterdag 2 juni ook aan te sluiten in Harlingen, want daar heeft Vermilion het Nederlandse kantoor!

Protest tegen gaswinning door de NAM, Assen 2016
Gezamenlijk protest van de Coalitie Gasverzet Groningen bij het hoofdkantoor van de NAM in Assen, september 2016. Credit: Laura Ponchel/Fossielvrij NL

Schuin boren

Wij staan er zelf ook met onze vrienden uit Ternaard en alle andere plaatsen in en rond de Waddenzee waar de NAM actief is, zowel met boorplatforms (Ameland!) als met de boorlocaties aan wal in Groningen en Friesland, van Bierum tot Lauwersoog en Blije, plaatsen waarvandaan niet alleen onder de hoge kleigrond geboord wordt, maar ook schuin onder het wad – met bodemdaling tot gevolg.

Deze kleine velden, die maar weinig aandacht krijgen, worden nog steeds in hoog tempo leeggepompt – met ook daar aardbevingen en andere schade aan huizen door bodemdaling! De NAM maakt bij deze kleine velden bovendien steeds vaker gebruik van de omstreden boormethode van fracking, waarbij chemicaliën onder extreem hoge druk in de ondergrond worden geïnjecteerd. Ongeveer de helft van het afvalwater blijft in de bodem achter, met een onbekend risico op lekkages naar drinkwaterlagen, landbouwgrond en beschermde natuur.

Lauwersmeer

Fracking gebeurt zowel aan de Groningse als de Friese kant van het Lauwersmeergebied – en wat ons betreft is het een onacceptabele praktijk, die voortkomt uit het fossiele korte termijn denken.

Vluchtig gasgeld is opgestookt voor je met je ogen kunt knipperen. Maar deze bodems zijn al duizenden jaren bewoond – en willen we leefbaar houden, ook voor de generaties na ons. Mijnbouw heeft geen toekomst. De toekomst is duurzaam.

Kom ook! 2 juni. Harlingen. #SamenTegenGas.

Pendelbus vanaf station Harlingen

Je hebt 2 juni in je agenda genoteerd? Mooi! Maar heb je ook al nagedacht over je vervoer? De organisatoren gelukkig wel! Voor wie met de auto of eigen busvervoer komt, zijn er speciale parkeerplaatsen geregeld.

Harlingen is ook uitstekend te bereiken met de trein. Maar vanaf het station (zowel Harlingen als Harlingen Haven) is het nog wel een flinke wandeling (door de oude stad en langs de Waddenzee, dus op zich een aanrader!).

Maar voor wie vanaf het station liever snel op de juiste plek is, is er gratis busvervoer naar het startpunt van de demonstratie! Wil je daar gebruik van maken? Laat het de organisatoren even weten – en meld je vast even aan voor deze pendelbus in het speciale formulier.

Dank – en alvast tot 2 juni, Harlingen! Zegt het voort!

Flyer protest zout- en gaswinning
Flyer van gezamenlijke actie van Samen TegenGas: het protest tegen bodemdaling door zoutwinning en gaswinning in Harlingen op 2 juni 2018. Download hier de voorkant en hier de achterkant (met meer informatie!) van de flyer:

achterkant flyer Samen TegenGas - Harlingen 2 juni