Ons Getij

Blog
Redactioneel

14 juni 2018  |   |  Leestijd: < 1 minuut

Het nieuwe online platform van de Waddenvereniging ‘Ons getij’ is enige weken in de lucht. Het is een open podium voor mensen die verhalen willen vertellen die gaan over de Waddenzee, ons enige natuurlijke UNESCO werelderfgoedgebied in Nederland. Een prachtig idee om mensen met hart voor de Waddenzee via verhalen met elkaar te verbinden. Maar we kwamen er snel achter dat aan zo’n open online podium ook allerlei haken en ogen zitten.

Mooi idee, maar…


Er diende zich een blog aan over de mogelijke toekomstige opslag van eindberging van kernafval in de zoutkoepel bij Ternaard. Het moge duidelijk zijn: de Waddenvereniging is pertinent tegen de opslag van kernafval in zoutkoepels onder de Waddenzee. Net zoals we tegen de nieuwe gaswinning bij Ternaard zijn. In de blog wordt beschreven dat zowel voor de besluitvormingsprocessen van gaswinning als die van kernenergie dezelfde persoon door de overheid is ingehuurd. De bronnen van de blog klopten, maar deze was op de persoon geframed. In principe niet onze schrijfstijl…

Ondanks deze schrijfstijl besloot de Waddenvereniging deze blog wel te plaatsen, omdat we het belangrijk vinden dat de mensen van Ternaard en andere geïnteresseerden deze wezenlijke informatie kennen!

Dit heeft zeker zijn uitwerking gehad: naar aanleiding van deze blog volgde een debat in de gemeenteraad van Dongeradeel over gaswinning en mogelijke opslag van kernafval bij Ternaard. Tevens werden er Kamervragen over gesteld.

Tegelijkertijd ontving de Waddenvereniging een klacht over de blog wegens smaad en laster. Deze heeft geleid tot een hernieuwd bronnen- en feitenonderzoek en veel bemiddeling met schrijver en indiener van de klacht. Zij waren het over één punt met elkaar eens: het artikel niet meer plaatsen. Aan dit verzoek hebben wij voldaan.