Voor alle kinderen van de toekomst…

Blog
Speech

6 juni 2018  |   |  Leestijd: 2 minuten

Ik ben Anna Anjema. Ik ben getrouwd en moeder van drie kinderen en inmiddels beppe van twee kleinkinderen. Wij wonen in het prachtige dorp Ternaard. Zoals het bord aan de entree van het dorp altijd zei: “Ruimte en Rust aan de Friese kust”. De ruimte is er, maar de rust aan de kust heeft onze aandacht nodig: de Waddenzee.

De NAM en het ministerie van EZK hebben het voornemen om hier naar gas te gaan te boren. Waar wij voor gaan is voor de duurzamere energiebronnen, bronnen die er altijd zijn. En dat is de wind en de zon! Maar ook het maken van een omslag in je denken en doen vind ik belangrijk. Kijk bijvoorbeeld eens naar je gedrag qua afval bij huis, maar ook onderweg in onze natuur. Als ik graag wil dat het gedrag verandert zal ik bij mezelf moeten beginnen en dit ook voorleven. En dat begint in het nemen van kleine stappen…

Ik was erbij in Harlingen, voor de manifestatie van Samen TegenGas, omdat we in al onze plannen die Moeder Aarde en de wereld aangaan ook de toekomstige generaties mee moeten nemen en vooruit moeten denken. Een mooie spreuk van de Canadese Haida Indianen: “We erven de wereld niet van onze (voor)ouders, maar lenen de wereld van onze kinderen.”

Met die spreuk in gedachten, mocht ik in Harlingen de toekomststoel presenteren. Een stoel die inmiddels op weg is naar Den Haag, om ook daar het besef te doen landen. Fossiele energie is het verleden. Maak keuzes voor de toekomst. Voor de geboren én de ongeboren kinderen:

Hieronder het eerste deel uit de tekst van Anna’s toespraak:

Ontzettend fijn dat ik hier ‘de Toekomststoel’ mag plaatsen! Mijn naam is Anna Anjema en ik ben moeder van drie kinderen en heb inmiddels twee kleinkinderen. Dus de wereld van nu draait niet alleen om ons nu. We moeten de Toekomst en de Toekomstige generaties ook meenemen in onze acties, daden, beslissingen en niet denken ‘het zal mijn tijd wel duren’. Geïnspireerd door het verhaal en initiatief van Jan Terlouw (schrijver en oud-politicus) en een klein gedeelte uit het boek van Kiesha Crowther, Little Grandmother, plaats ik hier de Toekomststoel – op deze lege stoel zit de Toekomst, die praat ook mee. Het is de stoel voor de mensen die er nog niet zijn of nog niet bij machte zijn zich te verwoorden, de stoel voor de toekomstige generaties. We moeten de toekomst mee laten wegen in alle beslissingen die we maken – Moeder Aarde roept erom. Wij zullen weer moeten leren luisteren naar ons hart…

Beeld van moeder en kind in Moddergat - Waddendijk, Waddenzee
Prachtig beeld van moeder en kind achter de Waddendijk, bij het vlak ten oosten van Ternaard gelegen Moddergat. Ook hier is de NAM actief met gaswinning, waardoor zowel de hoge kleigrond als de wadplaten aan de andere kant van de dijk langzaam wegzakken. Tel daar de gestaag versnellende zeespiegelstijging bij op, en een kind weet dat we niet verstandig bezig zijn… Foto: Maria Kolossa.