Een nieuwe kaper op de kust voor het aardgas onder Terschelling

Nieuws
Terschelling Aardgas

28 september 2018  |   |  Leestijd: 2 minuten

In 2015 slaagde een groep bewoners van Terschelling er in om aardgaswinning op hun eiland tegen te houden. Nu, drie jaar later, is er een nieuw bedrijf dat aardgas onder het eiland wil weghalen.

In het weekend van 29 en 30 september 2018 wilde het bedrijf Circular Energy BV een presentatie geven over deze plannen met de projectnaam Cranberry. Bewoners van het eiland kregen lucht van de plannen en lijken hun eiland nu opnieuw te moeten verdedigen tegen deze nieuwe kaper van het aardgas onder Terschelling.

Circular Energy BV is een Nederlands bedrijf dat begin deze maand in het nieuws kwam omdat ze met het uitgeven van aandelen vijf miljoen euro wil ophalen. In een kort artikel was terug te lezen dat het bedrijf met dit geld een offshore gasveld wil aankopen en daar een installatie wil bouwen voor de productie van CO2-vrije stroom. De link met het Waddeneiland Terschelling werd in dat nieuwsbericht nog niet gelegd.

Het bedrijf opereert onder de paraplu van de Nederlandse Topsector Energie, een initiatief van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Samen met drie andere bedrijven wil Circular Energy BV onderzoek doen naar manieren om aardgas te winnen in combinatie met de opslag van CO2 (Carbon Capture Storage).

Het bedrijf moet nog vaststellen of het technisch en commercieel haalbaar is om van een locatie in de Noordzeekust van Terschelling aardgas te winnen dat bij en onder Terschelling zit. Als de plannen doorgaan, dan is het de bedoeling om dit aardgas – op basis van CO2 opslag (CCS) in hetzelfde gasveld – om te zetten in groene elektriciteit (G2P). Deze opgewekte ‘groene elektriciteit’ wil zij vervolgens transporteren via een offshore windinfrastructuur naar verdeelstations op de wal.

Vanuit de Nederlandse Topsector Energie is vier miljoen euro beschikbaar voor projecten als Cranberry. Bedrijven kunnen voorstellen indienen en vervolgens wordt op basis van ‘wie het eerst komt wie het eerst maalt’ subsidie toegekend.

Tijdens het Springtij Forum, een festival over duurzaamheid 29 en 30 September op Terschelling, stond Circular Energy BV op het programma om meer informatie te geven over het project. Inmiddels is het programma aangepast. Bewoners van Terschelling zijn ongerust en zijn een aantal acties op Twitter en Facebook gestart om aandacht te vragen voor project Cranberry.

Bronnen:
https://www.rvo.nl/subsidies-regelingen/subsidies-energie-innovatie-topsector-energie/carbon-capture-utilisation-and-storage-ccus-pilots
https://projecten.topsectorenergie.nl/projecten/systeemintegratie-voor-duurzame-energieproductie-op-de-waddenzee-00029173